Thuiswerken is heerlijk… eerlijk?

Veel medewerkers die niet gewend zijn om thuis te werken, moeten door de corona-uitbraak hun werkzaamheden ineens vanuit huis verrichten. Geen direct contact met collega’s, geen sociale controle en een gebrek aan discipline maken het er voor de meeste van ons niet makkelijker op. Dit gezegd hebbende, er zijn manieren om het thuiswerken draaglijker te maken.


De positieve kant van thuiswerken
Ondanks dat veel mensen niet kunnen wachten om weer naar kantoor te gaan, is thuiswerken niet alleen maar kommer en kwel. Om de moed erin te houden, zijn de belangrijkste voordelen door ons op een rijtje gezet:

  1. Geen reistijd! Tijd die je kan benutten door langer te slapen of, voor de fanatiekelingen onder ons, te sporten.
  2. Efficiënte indeling van je tijd. Een kortere lunchpauze betekent in veel gevallen dat je je laptop eerder kunt dichtklappen.
  3. Meer zelfstandigheid. Bovendien werkt meer vertrouwen van leidinggevende en collega’s motiverend. Maak gebruik van deze zelfstandigheid door, als dit beter uitkomt en het werk het toe laat, ’s avonds of in het weekend te werken.
  4. Geen boterhammen met kaas, maar elke dag de tijd om een lekkere lunch te bereiden. Of de koffie thuis ook lekkerder smaakt, zal per bedrijf verschillen.

Maar hoe dan?
Veel mensen werken al drie weken thuis en de gedachte dat we pas op de helft zijn maakt het vooruitzicht niet veel beter. Daarom wat tips om thuiswerken tot een succes te brengen:

  • Maak een lunchwandeling. Frisse lucht zorgt ervoor dat je je daarna beter kunt concentreren.
  • Houd je zoveel mogelijk aan een strak werkschema. Het voordeel van thuiswerken lijkt misschien dat er geen collega’s zijn om je af te leiden, maar thuis zijn er weer andere dingen waardoor je afgeleid kunt raken. Een groot risico is dat je thuis nooit lekker in je werkritme komt, omdat je niet in een echte werkomgeving zit (denk aan rondrennende kinderen of een bellende echtgenoot).
  • Probeer een vaste werkplek te creëren in huis. Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat en je zult merken dat je een stuk gemotiveerder achter je computer zit.
  • Maak een scheiding tussen privé en werk. Dit zal nooit helemaal lukken, je werkt immers ín je huis, maar er zijn wel een aantal stappen in de goede richting die je kunt zetten. Zet je telefoon pas aan als je klaar bent om aan het werk te gaan. Op deze manier ga je frisser aan de slag dan dat je het half uur nadat je wakker bent geworden al gebombardeerd wordt met nieuwe e-mails. Ook is het slim om een ochtendritueel te bedenken. Loop een rondje door je tuin of door de wijk voordat je vanuit bed naar de studeerkamer rolt.
  • Houd voldoende contact met collega’s. Start de maandagochtend via Skype om met elkaar het weekend door te nemen, net zoals je op kantoor zou doen. Overweeg om de week af te sluiten door middel van een virtuele vrijmibo.


En mocht je nu een dag hebben dat je niks uit je handen krijgt, onthoud: je zal niet de enige zijn. Probeer het te accepteren en wees aardig voor jezelf. Het zijn immers gekke tijden. Dit brengt ons tot de laatste tip: sluit je werkdag af! Neem de tijd voor een afsluiting. Schrijf op wat je nog moet doen en neem alvast de agenda voor de dag erna door. Hiermee zorg je ervoor dat je fris je vrije tijd tegemoet gaat.