Blue Monday of stralend de dag door?

De derde maandag van januari wordt gezien als meest depressieve dag van het jaar. Waarom? Psycholoog Arnall kwam in 2005 met een formule, bestaande uit een combinatie van weersomstandigheden, de hoeveelheid schulden die medewerkers hebben na de kerst en de tijd die sindsdien voorbij is gegaan, de hoeveelheid motivatie en tot slot de goede voornemens die niet gehaald zijn. Blue Monday wordt ook wel ‘Post Christmas Blues’ genoemd. Dit klinkt niet geheel onlogisch: als meer dan de helft van je goede voornemens is gesneuveld, je een fortuin kwijt bent geweest aan kerstcadeaus, het koud is buiten en je weet dat de zomer nog ver weg is, dan is het verklaarbaar dat je niet fluitend in het donker naar je werk fietst. Toch hoeft 20 januari 2020 niet zo blue te worden als je zou denken.


Beat Blue Monday!

Jaarlijks wordt de ‘geluksmonitor’ onder medewerkers afgenomen door een onderzoeksbureau. De uitkomst hiervan biedt zicht op dingen waar medewerkers gelukkig en ongelukkig van worden. Het zal niet uit de lucht komen vallen dat medewerkers ongelukkig worden van stress. Ook een slecht functionerende leidinggevende en negatieve mensen op de werkvloer worden gezien als een van de grootste boosdoeners die bijdragen aan een ongelukkig gevoel.

Geluk, daarentegen, wordt vooral door de mensen om je heen bepaald. Als je als medewerker Blue Monday wilt verslaan, is het zeer belangrijk dat je een goede relatie hebt met collega’s. Humor op de werkvloer wordt namelijk gezien als een belangrijk aspect dat bijdraagt aan een positief gevoel op het werk.

Wat als je een toffe baan hebt, leuke collega’s, een goede werk-privébalans en je je nog steeds miserabel voelt? Er zijn kleine dingen die in dat geval zouden kunnen helpen. Het gevoel van neerslachtigheid in de winter (ook wel winterblues of winterdip genoemd) wordt veroorzaakt door een gebrek aan licht. Doordat medewerkers vaak in het donker naar werk gaan en in het donker thuiskomen, raakt hun biologische klok ontregeld. Heeft jouw kantoor genoeg daglicht en grote ramen, maar blijf je het gevoel hebben dat je moe bent en er niks uit je handen komt? Door in de lunchpauze tien minuutjes naar buiten te gaan en te bewegen is er een aannemelijke kans dat je je fitter en productiever gaat voelen! Funfact: onderzoek van de universiteit van Stanford heeft uitgewezen dat wanneer vergaderingen wandelend worden uitgevoerd, alle deelnemers gezonder worden en er sprake is van meer creativiteit. Ook kan het helpen om, als je werk dit toelaat, regelmatig korte pauzes te nemen. Van non-stop keihard werken wordt niemand gelukkig en zonder pauzes kun je je nooit acht of negen uur achter elkaar concentreren. Door voldoende te bewegen blijf je scherp.


Blue Monday: een marketingstunt?

De formule die Arnall in 2005 bedacht had bleek onzin. Hij had het onderzoek naar de formule nooit uitgevoerd en verkocht zijn wetenschappelijke naam aan een PR bureau van een reisorganisatie. Deze organisatie gebruikte dit onderzoek om mensen te verleiden tot het vinden van een oplossing voor hun neerslachtige gevoelens: het boeken van een vakantie naar de zon!

Kortom, motiverend is de term Blue Monday zeker niet. Maar probeer er eens tegenaan te kijken als ‘gewoon een maandag in januari’. Ongeacht of Blue Monday nu wel of niet bewezen is, feit is dat medewerkers zich neerslachtig kunnen voelen in de winter. Kleine aanpassingen, zoals wandelen of meer licht op kantoor, kunnen ervoor zorgen dat deze gevoelens enigszins afnemen. Mocht dit niet het geval zijn, onthoud dan: de lente is dichterbij dan je denkt…